Emulare DoS


Emulare DoS pe LINUX
Cine a inceput sa foloseasca un PC de cel puțin cincisprezece ani în urmă, nu poate sa nu simta o anume nostalgie față de sistemul său de operare în primul rând, care pentru mulți a fost Dos. Există unele programe care sunt mândru de faptul că în mod inevitabil, nu mai avem capacitatea de a utiliza, deoarece nu mai este susținută de sistemele de operare moderne.

Desigur, se încadrează în această categorie anumite jocuri video, într-un moment în care acest lucru a fost un nou tip de divertisment. Fani de Super Mario, Lemmings, Pacman, vor fi încântați să știe că există un proiect care își propune să imite, chiar și pe Linux, un PC și oferă utilizatorilor un sistem de operare este pe deplin compatibil cu DOS. Acesta este : DOSBox, an x86 emulator with DOS un proiect bazat pe DOSEMU Main Page conceput în mod explicit pentru a face posibilă pentru a rula jocuri vechi care au fost orfani de acest sistem de operare. O caracteristică foarte interesantă a acestui program este de a fi în măsură pentru a putea rula pe sisteme de operare cele mai populare: Windows, MacOSX, Linux, FreeBSD, și chiar BeOS și acum este pensionara OS / 2.

Cerințele de sistem sunt relativ mari, este recomandat să aveți un procesor cu cel puțin 1 GHz viteza de ceas, deoarece unele jocuri vor lucra cu hardware-ul mai puternic. După ce ați lansa executabil va, într-o fereastră, o sesiune DOS, complet cu boot și de inițializare a dispozitivelor, cum ar fi placa de sunet.

Promptă va fi exact la fel ca cel folosit de DOS și comenzile sale se pot utiliza unele dintre DOSBox pentru a interacționa cu sistemul de operare pe care l-au lansat (GNU / Linux, în cazul nostru), în așa fel încât să se asocieze un director special pentru o identificarea unităților.

Am găsit personal DOSBox foarte util pentru o gamă largă de aplicații, nu jocuri, pe care am fost nevoit să aibă de a rula sub Linux. În ultimul timp, de exemplu, au considerat că este foarte util pentru a încerca un asamblor vechi, precum și o serie întreagă de programe care nu mai sunt dezvoltate, dar care ar putea fi utile din timp în timp, au posibilitatea de a utiliza. Ar putea fi foarte util, de exemplu, pentru acele laboratoare de informatica, care sunt obligate să folosească unele software-ul care rulează sub DOS. Dacă la prima vedere acest lucru poate părea ca o scuza buna pentru a sta departe de GNU / Linux, acum cu DOSBox (și DOSEMU, din care derivă) nu mai este.

Vom vedea în următoarea parte a articolului cum se configurează acest program și vom examina comenzile pe care interfața are de oferit. 

În prima parte a articolului am analizat potențialul oferit de DOSBox. Acum este timpul pentru a vedea acțiune. Vom începe cu instalarea: este foarte probabil ca distributia are deja, pe suporți proprii, oficiale de pachete pre-compilate. Cu Debian și Ubuntu doar să (ca de obicei), ca root: 
Code:
apt-get update
apt-get install dosbox
DOSBox, în timp ce multe în comun cu DOSEMU, este mult mai ușor de configurat și de utilizat si este deja cu fir pentru a fi utilizate în domeniul de "divertisment". Este atât mai complex, deoarece acesta oferă, de asemenea, emulare de CPU și nu imita doar un sistem de operare DOS.

Apoi continuați cu configurarea. Este posibil de a acționa cu privire la setările de DOSBox printr-un fișier de configurare. Acest pas nu este necesar, cu toate acestea, deoarece setările implicite vor fi bine, în cele mai multe cazuri. Ceea ce vom încerca să analizăm sunt opțiunile care pot fi oferite la momentul execuției.

Apoi, deschideți un terminal și lansa DOSBox fără nici un parametru. Va fi pornit si va fi prezentat cu o astfel de prompt ca litera Z: \. Sub Dos vom vedea, de obicei, C și z.Motivul este simplu, si are de a face cu securitatea datelor tale. Z: înseamnă că nu este de fișierele pe partiția (să zicem, un simplu pentru a observa), dar sistemul de fișiere.

La acest punct va fi de până la utilizatorul care directorul să fie vizibile în DOSBox, dar ține cont de faptul că suntem oferă acces gratuit la fișierele noastre că lansarea cererilor de DOS. Ceva poate merge întotdeauna greșit, o eroare (spun că este rău), dar poate fi întotdeauna ascuns și fișierele noastre pot ajunge rău. Prin urmare, ar trebui să alegeți cu atenție ceea ce vrei sa faci, punând probabil totul sub un director special creat.

La acest punct am dori să facem ceva, pentru a executa programe. Să presupunem că avem fișiere în directorul / home / user / DOS și doriți să facă vizibil acest director ca unitatea C. Din DOS prompt, care este afișat de lansare DOSBox: 
Code:
mount C “/home/utente/DOS”
La acest punct, vom putea accesa unitatea C, cu clasic C:, și rulați comanda noastră Dos. Am observat, totuși, o anumită incompatibilitate între DOSBox și tastatură italiană (ca să fiu sincer cu toate tastaturile care nu sunt american). Acest lucru nu oferă capacitatea de a afișa caractere speciale, cum ar fi două puncte ( sau slash (/).Problema poate fi rezolvată în mai multe moduri: simplu și mai puțin elegant este de a schimba tastatura sub X, lansarea setxkbmap-ne de terminalul înainte de a începe DOSBox. În acest moment, aspectul va fi cea a unui tastatură american, care este recunoscut în mod corect.

Alternativ, putem începe să DOSBox, folosind CTRL + F1, începe keymapper, un utilitar pentru modificarea aspectului tastaturii. O altă posibilitate este de a utiliza Keyb FreeDOS proiect, programul de DOS pentru a schimba aspectul tastaturii.

O opțiune foarte convenabil de DOSBox este c-comanda cu aceasta, puteți începe imediat după lansarea unei comenzi. De exemplu, dacă lanciassimo de la terminalul: 
Code:
dosbox -c “MOUNT C /home/utente/DOS”
Acest lucru va avea ca efect rula programul nostru si au asociat ca directorul unității C / home / user / DOS.

În acest moment am doar trebuie să lăsați praful de pe unele vechi de floppy în căutarea pentru un joc plecat de acolo abandonat într-un sertar pentru prea mult timp. 

Code:
http://www.html.it/articoli/emulare-dos-in-linux-1/

Niciun comentariu: