Windows 8 a fost finalizat şi va fi distribuit de Microsoft prin diverse canale, începând cu luna august a acestui an. Dacă sunteţi novice în ceea ce priveşte utilizarea Windows 8 şi aveţi nevoie de un ghid detaliat de instalare, ce nu ratează nici un pas important, noi am decis să creăm unul. Ghidul include instrucţiuni despre cum se instalează Windows 8 şi care sunt paşii iniţiali de configurare ai acestui sistem de operare.
Notă: Ghidul este actualizat pentru versiunea finală a Windows 8 - build 9200.
La ce să ne aşteptăm de la Windows 8
Dacă nu sunteţi familiari cu noutăţile introduse de Windows 8, vă recomandăm următorul videoclip ce rezumă cele mai importante lucruri.
Din păcate clipul este disponibil doar în limba engleză.
Prerechizitele instalării Windows 8
În primul rând, trebuie să descărcaţi versiunea finală de la Microsoft ori să o achizionaţi prin unul din canalele oficiale prin care este distribuit Windows 8.
Dacă plănuiţi să instalaţi Windows 8 într-o maşină virtuală, VirtualBox este singura soluţie gratuită în care funcţionează fără probleme. Când creaţi maşina virtuală, alegeţi Windows 8 atunci când sunteţi întrebat de sistemul de operare ce urmează a fi instalat. Totul ar trebui să funcţioneze fără probleme. Totuşi, dacă ele apar, citiţi acest ghid despre setările pe care trebuie să le activaţi pentru o funcţionare corectă: Instalare Windows 8 Developement Preview in VirtualBox.
Pentru a instala Windows 8, aveţi nevoie de o cheie (serial) de activare specifică versiunii de Windows 8 pe care doriţi să o instalaţi. De asemenea, aveţi nevoie şi de un cont Microsoft, cunoscut și ca Windows Live ID.
Procedura de instalare a Windows 8
Pentru început, porniţi calculatorul folosind discul de instalare pentru Windows 8. Dacă folosiţi o maşină virtuală, porniţi-o folosind imaginea de instalare .iso pe care aţi descărcat-o.
Windows 8 are nevoie de ceva timp pentru a încărca fişierele de instalare, timp în care va fi afişat un ecran aproape complet negru, similar cu cel de mai jos.
Windows 8 are nevoie de ceva timp pentru a încărca fişierele de instalare, timp în care va fi afişat un ecran aproape complet negru, similar cu cel de mai jos.
Odată ce fişierele de instalare sunt copiate, instalarea propriu-zisă începe prin a vă întreba ce limbă, timp, valută şi tastatură doriţi să utilizaţi. Trebuie menţionat că, cel puţin până în Octombrie 2012, Windows 8 nu va fi disponibil în limba română. Faceţi selecţiile pe care le doriţi şi daţi clic pe Next.
Pentru a începe instalarea, apăsaţi butonul Install now.
Veți fi rugat să introduceți cheia de activare a sistemului de operare (product key). Această cheie este inclusă în pachetul achiziţionat, ce include kitul de instalare. Tastați cheia de activare și dați clic pe Next.
Va trebui, acum, să citiţi acordul de licenţă. Bifaţi căsuţa "I accept the licence terms" şi apăsaţiNext.
Trebuie să alegeţi între a face o instalare prin actualizare sau una personalizată ("pe curat"). Vă recomandăm să alegeţi varianta Custom: Install Windows only (advanced) și să îl insalați pe o partiție separată.
Acum sunteţi întrebat unde doriţi să instalaţi Windows 8. Selectaţi partiţia pe care o doriţi şi faceţi clic pe Next. Dacă instalaţi Windows 8 pe o maşină virtuală sau pe un sistem curat, trebuie ca mai întâi să creaţi partiţia. Deci apăsaţi pe Drive options (advanced).
Ca să creați partiția, dați clic pe New.
Procesul de instalare oferă dimensiunea maximă pe care o poate aloca pentru partiţie. Aici specificați dimensiunea dorită și apăsaţi Apply.
NOTĂ: Dacă vreţi să setaţi mai puţin spaţiu disponibil, atunci schimbaţi valoarea cu una care vă convine mai mult. Ar trebui să luaţi în considerare faptul că Windows 8 ocupă circa 10 GO spaţiu, asta fără a folosi opțiuni gen fișierul de hibernare, aplicaţii de dezvoltare de software, etc. Vă recomand să îi alocaţi cel puţin 20 - 25 de GO, pentru o buna funcţionare.
Acum sunteţi informaţi că Windows 8 va crea o partiţie adiţională pentru fişiere de sistem și restaurarea sistemului, în caz de probleme. Apăsaţi OK.
Partiţia rezervată pentru sistem este creată şi trebuie doar să apăsaţi din nou pe Next. Înainte de asta, asigurați-vă că partiția corectă a fost selectată pentru instalarea Windows 8.
Notă: La acest pas puteţi şi să formataţi partiţia selectată, apăsând butonul Format, înainte de a apăsa butonul Next.
În sfârşit, instalarea începe. Procesul va dura ceva timp, acum având loc copierea tuturor fişierelor necesare şi instalarea întregului sistem de operare.
Odată ce instalarea este gata, Windows 8 va reporni automat sistemul. Apoi, veți vedea Windows 8 facând o serie de pregătiri pentru prima utilizare. În funcție de sistemul pe care îl aveți, este posibil să mai treceți printr-o procedură de repornire.
Personalizarea Windows 8
După ce sistemul a fost repornit, Windows 8 va avea nevoie de puțin timp pentru a pregăti totul.
Urmează personalizarea calculatorului şi a Windows 8. Începeţi prin a da un nume calculatorului dvs. Dacă tastaţi caractere "neautorizate" ca $, %, &, veţi fi notificat ca atare. De asemenea, puteți alege culoarea pe care o doriți pentru fundalul sistemului de operare. Când ați terminat, apăsaţi Next.
Dacă instalaţi Windows 8 pe un laptop ori dispozitiv ce dispune de o placă de reţea fără fir, veţi fi rugat să vă conectaţi la o reţea fără fir disponibilă şi să specificaţi detaliile de conectare, înainte de a continua.
Acum va trebui să optaţi între utilizarea setărilor expres (Express settings) ale Windows 8 sau, dacă doriţi, personalizarea instalării. Nou suntem fani ai personalizării în detaliu, așa că haideţi să vedem ce se întâmplă dacă alegeţi Customize.
Întâi, trebuie să selectați dacă vreți să porniți facilitățile de partajare în rețea. Selectați opțiunea pe care o doriți.
Apoi, va trebui să confirmaţi comportamentul implicit al actualizărilor pentru Windows(Windows Update) şi pe cel al filtrului Smart Screen. Aplicaţi modificările dorite şi apăsaţi Next.
Urmează să fiţi întrebat dacă doriţi să transmiteţi către Microsoft diferite tipuri de informaţii. Alegeţi ce informaţii doriţi să fie trimise şi apăsaţi Next.
Acum, sunteţi întrebat despre opţiunile pentru depanare pe care doriţi să le activaţi. De asemenea, puteţi permite aplicaţiilor să folosească numele ori poza dumneavoastră şi să le permiteţi accesul la locaţia dvs. Setaţi opţiunile pe care le doriţi şi apăsaţi, din nou, Next.
În cele din urmă, ajungem la ecranul Sign in to your PC. Pentru a putea folosi toate facilitățile din Windows 8, este necesar să aveți un cont Microsoft. Introduceţi contul dvs. Microsoft și apăsaţi Next.
Notă: Dacă nu doriți să creați un cont Microsoft (Windows Live ID), dați clic pe "Sign in without a Microsoft account" și urmăriți instructiunile oferite de procedura de instalare.
Apoi, trebuie să introduceți parola asociată contului Microsoft pe care îl dețineți. După aceea, apăsați Next.
Apoi, puteți specifica o adresă alternativă de email ce poate fi folosită dacă trebuie să recuperați parola contului Microsoft şi un număr de telefon. Asta în caz că ați uitat-o sau a fost furată și schimbată de cineva neautorizat. Dacă nu doriți să specificați o altă adresă de email, o puteți folosi tot pe cea menționată inițial. Dați clic pe Next.
Durează un timp până când Windows 8 pregăteşte calculatorul dvs. şi setează toate opţiunile.
Cât timp sunt făcute ultimele pregătiri, sunteţi întampinat de un tutorial despre cum se accesează nouă bară cu charms, din Windows 8. Vă recomandăm să urmăriţi cu atenţie tutorialul căci vă va ajuta să vă familiarizaţi rapid cu această schimbare.
După derularea tutorialului, veţi mai vedea câteva ecrane informative colorate, ce vă informează asupra progresului procesului de customizare.
Odată ce totul este gata, este afişat ecranul implicit al Windows 8 (Windows 8 Start screen).
Puteți accesa și desktop-ul clasic, apăsând tastele Win+D ori cu un clic pe scurtătura de pe ecranul Start.
Bine aţi venit la prima întâlnire cu Windows 8!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu