Cum construiesc un site de succes

Generalitati - 6 Intrebari legate de succesul unui site internet

Un exemplu luat direct din viata internetului, multe site-uri care poate fi date exemplu atat la design cat si de aranjament autointitulatilor *profesionisti internet* sunt lipsite de vizitatori iar webmasterul se mira de ce. Acest tutorial incearca sa dezbata 6 dintre cele mai importante reguli pentru a construi un site de succes.


1. Cum incep un site online ?

O intrebare pe cat se poate de buna. In primul rand incearca sa aflii sensul acestui site. Cauta rapunsul la intrebarea: "Ce vreau sa ofer utilizatorilor acestui portal? Raspunsul la aceasta intrebare pare, cel putin la prima privire, sa fie unul foarte usor, dar aici poti pierde extrem de usor coordonarea si administrarea site-ului. In acest moment este indicat sa te asezi si sa scrii tot ce-ti trece prin cap (legat de acest site) pe hartie. Ulterior ordonezi cele scrise, faci o structura, un 'schelet' al ideii tale. 
Pentru crearea unui 'schelet' nu exista un patent, o norma impusa de XYZ sau legislatie, uita si ce ti-a spus 'nepotul lui Y..., care a facut un site firmei X', adevaratul motiv de ce firma
 X a acceptat ca 'nepotul' sa le faca un site este unul strategic aparut mai mult din 'datorie' fata de 'unchiul Z' si nu 'cunostintele' si asa mediocre ale nepotului. Fiecare site este 'altfel' si acesta este lucrul care atrage utilizatorii, diferenta. Gandeste ca un utilizator cand faci scheletul si nu ca un webmaster. Tu faci site-ul pentru utilizatori si nu pentru tine ;-)


2. Cat de mare trebuie sa fie bugetul ?

In functie de profilul site-ului, poti face totul singur, in acest caz bugetul poate fi Zero. Logic, cand faci totul singur, investitia predominanta se numeste *Timp*. Gandeste ca ulterior trebuie sa-ti platesti spatiul web sau serverul, etc. Personal cred ca este adecvat sa-ti impuii prioritati de genul: "Site-ul trebuie sa mearga online cat de repede posibil" sau "Vreau sa fac cat mai mult singur si sa economisesc bani". Daca reusesti sa faci totul cu prieteni si cunostinte, poti bine inteles economisi banii, bani pe care-i platesti unui programator sau designer. Problema este ca nu fiecare are un prieten care sa fie programator bun si decat sa-ti dai programarea pe mana unui tip de genul '...eu ma pricep la net, sunt toata ziua pe Mess" mai bine te lipsesti si platesti un programator, altfel risti sa-ti arate site-ul mai haotic decat o zi de alegeri in Pakistan. In general, intrebarea bugetului se poate raspunde estrem de greu. Bugetul poate fi o suma intre 0 si 1.000 de euro
, totul este posibil.


3. Ce trebuie respectat ca legislatie (de ex. drept de autor, confidentialitatea datelor, etc.) ?

Aspectul legislativ al unui site in internet devine tot mai important in timpul schimbarilor aproape zilnice a legislatiei cu privire la confidentialitatea datelor, la dreptul de autor si in timpul cand avocatii de provincie incearca sa-si castige un banut cautand 'gauri' in datele unui site sau in serviciile/produsele oferite pe/de acel site. O metoda jalnica de a-ti castiga onorarul, dar ce sa-i faci, mai exista si astfel de avocati fara mandanti. Bine inteles ca datele firmei sai ale proprietarului portalului apartin pe site fara doar si poate. Confidentialitatea datelor proprietarului este importanta asa ca este indeajuns sa scrii numele, Adresa completa
 si o adresa E-Mail. Pentru a interzice botilor colectionari de date sa adune datele tale, implementeaza acestea sub forma unei imagini ;-)
In cazul unui portal mai mare este important sa te interesezi si despre eventualele patente pentru numele ales de tine, sa nu existe ulterior probleme cu firma XYZ. Paralel poate sa-i fie fiecaruia dintre noi clar ca daca inregistreaza domeniul pepxi-kola.ro risti sa primesti somatii din partea avocatilor acestora pentru eventuala asemanare de nume sau chiar incercare de inducere in eroare a utilizatorilor... 


4. Portalul este online, si acum? Cum trebuie sa-mi fac reclama si unde ?

Cea mai buna reclama a fost si ramane in continuare propaganda, recomandarea utilizatorilor, dar pana sa detii destui utilizatori va trebui sa-ti faci reclama singur. Recomandarea prietenilor este OK dar vizitatorii sunt extrem de redusi la numar daca te bazezi doar pe acestia. Pentru a avea utilizatori care revin ai nevoie de un continut aparte, original, bine structurat si adecvat temei portalului tau.
Renunta la Flash si alte joculete pe site-ul tau, chiar si la ferestrele popup pentru vot poti renunta fara probleme, asemenea tehnici enerveaza utilizatorii si inchid site-ul fara doar si poate.

Trebuie sa-ti fie clar ca un vizitator al site-ului tau nu vrea sa instaleze 3 plug-in -uri pentru a-ti vedea continutul. El vrea sa primeasca informatia cautata imediat, fara a fi incurcat de flash, java, ferestrele de vot etc. ca dupa aceea sa citeasca un text negru pe fundal visiniu :-(

Atat design-ul cat si aranjamentul textelor pe un site sunt extrem de importante pentru utilizatori. Un site trebuie sa detina pe fiecare pagina 55% text si 35% imagini. Codul sursa trebuie sa fie programat intr-un mod 'curat' pentru a putea fi interpretat (citit) de cat mai multe browsere.

Reclama o poti face pe site-uri specializate, aici va recomandam http://publicitate.1level.eu o retea publicitara cu tarife reduse. Reclama este afsiata pe site-uri cu un continut in limba romana un lucru important daca site-ul tau detine un continut in limba romana si-si doreste vizitatori din Romania.

5. Profit cu site-ul propriu - care sunt formele de generare venit in internet ? 

In internet sunt nenumarate forme si posibilitati de a genera venit cu site-ul propriu, de la vechea forma *banner* sau asa-numita pagepeel (*urechi de magar* pe romaneste) pana la formele noi afisarea de videoads sau podcasts. Una dintre obligatiile unui webmaster este de a intelege si reactiona care dintre formele afisate sunt acceptate mai bine de catre utilizatori, cu cat este acceptanta mai ridicata la o forma de promovare cu atat este venitul mai ridicat. 
Este important sa nu-ti 'ingropi' vizitatorii in reclame, 2-3 popup-uri si 5 bannere, sau 5 layer, un asemenea demers duce doar la pierderea utilizatorului si nu la profit.

Cu reclamele retelei http://asociati.1level.eu nu poti face nimic gresit. Continutul acestora sunt in limba romana, vizitatorii site-ului tau la fel :-)


6. Ce trebuie sa fac pentru ca utilizatorii sa revina si sa foloseasca site-ul meu pe durata nelimitata ? 

Cum am scris si mai sus, importanta majora a site-ului o reprezinta continutul in sine, acesta trebuie sa fie actual si adecvat temei site-ului tau. Daca site-ul tau are tema *electronica* nu inscrie teme sau texte despre produse naturiste, repet: continutul si tema sunt factorii cei mai importanti la un site. Sfaturile practice si mici
 unelete sunt binevenite la utilizatori, dar nu exagera cu acestea. Trimite utilizatorilor site-ului tau un newsletter saptamanal, de ex. in fiecare vineri. Acesta trebuie sa cuprinda doar prescurtari ale textelor noi care se afla pe site-ul tau. Inscrie in textele respective un link direct catre textul respectiv pe site, asa cititorul poate continua cu cititul unei teme printr-un simplu click.
Incearca sa oferi utilizatorilor un site cu o tematica la care te pricepi si nu una straina tie. Utilizatorii doresc un webmaster cu care sa poata sa comunice pe tema site-ului si nu unul care nu are habar ce ofera pe site.

Sper ca acest tutorial sa va ajute si sa va ofera o mica tema de gandit inainte de a face un site.
...mult succes in internet

Niciun comentariu: